Waar moet je nou eigenlijk rekening mee houden als je een dashboard ontwerpt? Vaak komt het ontwerp op de laatste plaats, ná al het (essentiële) werk aan de data en je model. Het ontwerp heeft echter uiteindelijk de grootste impact op het gebruik van het dashboard. Je gebruikers willen snel tot nieuwe inzichten komen, zonder na te hoeven denken over hoe het dashboard werkt, waar ze informatie kunnen vinden of hoe ze een grafiek moeten interpreteren. Gelukkig zijn er vele wetenschappelijke theorieën die je helpen bij dit ontwerp.
Een voorbeeld van uitgangspunten en theorieën die aan bod komen tijden de cursus zijn:- Het minimaliseren van de cognitieve belasting van de gebruiker. Discussies tussen gebruikers moeten gaan over de betekenis en acties volgend op de inzichten, en niet over de data of de interpretatie van de data. Denk hier aan theorieën zoals de Gestalt Principles en het optimaliseren van de data-inkt ratio.
- Grafieken moeten helder, direct en ruimte-efficiënt zijn. Een rustig dashboard bevat witruimte, dit is de ‘ademruimte’ voor de gebruiker. We houden tevens rekening met de performance van het dashboard, want ook snelheid speelt een grote rol in de gebruikerservaring.
- De look & feel van een dashboard zijn bepalend voor de beleving van de gebruiker. De dashboards die we ontwerpen hebben een professionele uitstraling en zijn vormgegeven in de huisstijl van jouw organisatie of opdrachtgever. Herkenbaarheid en consistentie zijn belangrijk in het dashboard-ontwerp.
In deze training leer je in één dag alle theoretische elementen die nodig zijn om echt een goed design te maken. Daarnaast is er ruimte om direct praktisch met je eigen situatie aan de slag te gaan.
Het inschrijfgeld bedraagt € 595,- per persoon (exclusief 21% BTW). Het inschrijfgeld is inclusief het cursusmateriaal, lunch en koffie/thee en na afloop van de cursus ontvang je een certificaat.
InschrijvenOnderwerpen
- Toelichting verschillende designtheorieën. We gaan in op hoe deze theorieën jouw ontwerp kunnen verbeteren. Je krijgt handvatten waardoor je sneller en beter weet wat de beste keuzes zijn voor jouw dashboard.
- Werken met een Dashboard Story Canvas. Verdiep je in de eindgebruiker en zijn/ haar wensen en eisen. Onderzoek welke data je wilt delen en op welke manier de data het beste de vraag van de eindgebruiker kan beantwoorden.
- Van website naar dashboard: Neem de huisstijl van jouw bedrijf op in je dashboard, door het maken van achtergronden, opmaak van knoppen en navigatie en de ‘tone of voice’ van de website.
- Een heldere structuur: maak een grid voor je dashboard en leer er snel mee werken. Een goed grid maakt het verschil tussen een amateuristische look & feel, versus professioneel.
- Kleurgebruik: Niemand wil een regenboogdashboard. Maar hoe voorkom je al die kleurtjes als je veel categorieën in je grafiek kwijt wilt? Leer methoden om zuiniger met kleur om te kunnen gaan en leer hoe kleuren te kiezen voor je dashboard. Uiteraard besteden we ook aandacht aan kleuren kiezen voor kleurenblinden!
- Grafiekkeuzes: Hoe meer grafieken je kent, hoe genuanceerder je de data over kunt brengen aan je doelgroep. Leer welke grafiek je wanneer toe kunt passen.
- Design-DAX: Een aantal design measures heb je in elk dashboard nodig. Ze zijn generiek en (doorgaans) súper eenvoudig. Leer deze measures en verbreed je design mogelijkheden binnen Power BI!
- Power BI: hoe realiseer je je nieuwe ontwerp in Power BI? Hoewel deze cursus grotendeels focust op het ontwerpproces, kunnen we het technische deel natuurlijk niet volledig overslaan. Wil je meer de diepte in op de techniek? Volg dan de cursus Level 3: Advanced Reporting.
Voor wie?
Deze training is geschikt voor iedereen die gebruiksvriendelijke, scherpe en professionele dashboards wil ontwerpen in Power BI. Je vindt het lastig om keuzes te maken in design. Je dashboards ogen vol en druk, maar informatie weg laten is geen mogelijkheid.
De trainers
De cursus wordt verzorgd door dr. Lonneke Opsteegh.
Lonneke is expert op het gebied van dashboardontwerp en datavisualisatie en doceert deze onderwerpen bovendien op haar eigen, enthousiaste manier. Dashboardontwerp is meer dan het creëren van het visuele eindproduct. Ook het ophalen en scherpstellen van de behoefte van de gebruikers en vervolgens de doorvertaling naar een dashboardstructuur horen bij het ontwerp.
Lonneke ontwierp dashboards voor onder andere TNO, de Rabobank, ForFarmers, InRetail, TIGRA en de Universiteit van Wageningen. Inmiddels hielp zij honderden cursisten met het bouwen van betere grafieken en dashboards. Haar training is gebaseerd op jarenlange praktijkervaring gecombineerd met theoretische principes. Lonneke weet als geen ander met theorie te onderbouwen hoe en waarom bepaalde zaken goed of minder goed werken in de praktijk. Ze neemt je graag mee in de techniek van dashboardontwerp en datavisualisatie.
Wat levert het op?
Je bent na afloop in staat om snel professionele en gebruiksvriendelijke dashboards te bouwen. En door efficiënter te bouwen, heb jij meer tijd en ruimte om te finetunen!
Voorkennis
Enige werkervaring met Power BI is aan te raden. Denk bijvoorbeeld aan de trainingen Power BI Level 1 of Power BI Level 2.
Software
In deze training wordt gebruik gemaakt van Power BI Desktop en PowerPoint.
Cursusvormen
De cursus wordt klassikaal en indien gewenst ook incompany gegeven.
Cursuslocaties
De cursus wordt verzorgd in Utrecht, Eindhoven, Rotterdam, Amstelveen en Batenburg.
Informeer gerust naar de planning wanneer er geen datum op de gewenste locatie is ingepland.
Data en locaties (klassikale trainingen)
- Rotterdam (vol) ,
- Eindhoven ,
- Amstelveen ,
De lessen vinden plaats van 9:30 tot 16:30 uur.
Inschrijven
Het inschrijfgeld bedraagt € 595,- per persoon (exclusief 21% BTW).
*Het inschrijfgeld is inclusief koffie/thee, een uitgebreide lunch en alle overige cursusmaterialen.
Inschrijven
3 garanties bij de Power BI Academy
Bij ‘de specialist’ mag je wat extra’s verwachten.
Daarom geven we 3 garanties die geen enkel ander opleidingsinstituut durft te geven: Lees meer over onze unieke garanties.