STAP budget

LET OP: het budget voor de STAP-ronde van 1 mei is op. De volgende ronde begint op 3 juli 2023 om 10:00. 

Ontvang subsidie op je training met STAP budget

STAP is een initiatief van de rijksoverheid. STAP staat voor Stimulatie Arbeidsmarkt Positie. Het doel is om je te helpen bij het ontwikkelen van je kennis en vaardigheden. Je krijgt daar maximaal € 1.000 budget voor, waarmee je een training kunt volgen. STAP is de opvolger van de aftrekpost voor studiekosten. Daarbij kreeg je een deel van je studiekosten achteraf terug van de belastingdienst. Studiekosten zijn per 1 januari 2022 niet meer aftrekbaar. Bij STAP krijg je vooraf 1.000 Euro.

Voor wie?
Het STAP-budget is voor iedereen op de Nederlandse arbeidsmarkt:
 • Werkzoekenden op zoek naar een baan
 • Werknemers in loondienst
 • Zzp’ers
 • Ondernemers met een eigen onderneming.
De basisvoorwaarde is dat je ouder bent dan 18 jaar en nog niet de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt hebt.

OP = OP!
Jaarlijks kunnen zo’n 200.000 mensen gebruik maken van STAP-budget van maximaal 1.000 Euro per persoon. Het budget wordt verdeeld over zes tijdvakken per jaar, om te voorkomen dat het volledige budget ineens wordt verbruikt. Is het budget voor een bepaald tijdvak vergeven, dan kan je helaas geen budget meer aanvragen voor die periode. Je kunt dan wachten op het volgende tijdvak en het opnieuw proberen.

Hoe werkt het voor jou als deelnemer?
 1. Je kiest op onze website de training die je wilt volgen in de periode 31 juli 2023 t/m 30 november 2023. Je kunt kiezen uit ons volledige trainingsaanbod.
 2. Je schrijft je in en tijdens het inschrijven klik je bij het inschrijven het vakje aan: “Ik wil gebruik maken van het STAP budget.”
 3. Let op: de prijzen op onze website zijn exclusief BTW. Je moet bij deze prijzen dus nog 21% btw optellen. Van het bedrag inclusief BTW gaat dan de STAP subsidie af.
 4. Als de prijs van de training inclusief BTW hoger is dan de STAP subsidie dan ontvang je van ons een factuur voor het verschil. 
 5. Nadat je je hebt ingeschreven ontvang je van ons twee dingen per email:
  1. Een inschrijf bevestiging van je deelname aan de training. Hiermee sta je voorlopig ingepland voor de training. Deze bevestiging ontvang je gelijk per email, maar kun je niet gebruiken voor de STAP aanvraag.
  2. Een STAP aanmeldingsbewijs. Deze ontvang je 1 a 2 dagen na je inschrijving per email. Dit bewijs kun je tijdens je aanvraag op 3 juli uploaden in het STAP-portaal van het UWV. Gebruik je DigiD om in te loggen. Je krijgt binnen vier weken antwoord en bevestiging van het UWV. Wij krijgen hier ook bericht over.
 6. Zodra je de bevestiging binnen hebt van het UWV, weet je dat de training door kan gaan. Wij ontvangen ook een bevestiging van het UWV. Je hoeft dan niets meer te doen, behalve meedoen aan de training. 
 7. Als we niets van het UWV gehoord hebben, nemen we maximaal 2 weken voor de training contact met je op om te vragen naar de status. Je kunt dan besluiten of je wel/niet mee wilt doen.
 8. Laat het ons svp weten als je aanvraag wordt afgekeurd (laat een bericht achter via de website), dan kunnen we kosteloos je training annuleren. Of je besluit alsnog om mee te doen en zelf te betalen, dat kan ook.
Trainingen versus opleidingen
Wees je ervan bewust:
 • dat je bij een STAP aanvraag maar één training of één opleiding kunt kiezen.
 • dat je maximaal 1x per jaar STAP budget kunt aanvragen. Als je STAP budget hebt ontvangen kun je de rest van het lopende jaar dus geen aanvraag meer doen. 
Om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van je budget is het slim om bij onze opleidingen te kijken. Met onze opleidingen kun je meerdere trainingen tegelijk afnemen waardoor je je STAP budget maximaal kunt inzetten. 

Belangrijke data
 • De eerstvolgende aanmeldingsperiode bij het UWV start op 3 juli 2023 om 10.00 uur.
 • Je dient je voor die tijd in te schrijven voor een training
 • Je kunt je al voor 3 juli bij ons inschrijven voor een training die vanaf 31 juli 2023 plaatsvindt. Je ontvangt daarna van ons je STAP aanmeldingsbewijs, zodat je je op 3 juli direct kunt aanmelden bij het UWV.
 • Lukt het je niet om budget te krijgen het UWV? Dan kun je het in het volgende tijdvak opnieuw proberen.
Afronding
Nadat je de training hebt gevolgd, sturen wij een bewijs van deelname met het resultaat naar het UWV. Zij kennen het budget toe. Het geld wordt direct naar ons als opleider overgemaakt.Voorwaarden en FAQ:
 • Stap budget is niet voor mensen onder de 18 of voor mensen die AOW ontvangen.
 • Je bent een EU-burger of partner van een EU-burger.
 • Je ontvangt geen studiefinanciering, lerarenbeurs of tegemoetkoming schoolkosten voor meerderjarigen.
 • In het jaar van aanvraag heb je niet eerder een STAP-budget ontvangen
 • De training moet in het STAP-scholingsregister staan
 • De training start binnen 3 maanden na de aanvraagtermijn
 • De training mag nog niet gestart zijn op het moment dat het STAP-budget wordt aangevraagd
 • UWV beheert de aanvragen en doet de goedkeuring.
 • Als de aanvraag is goedgekeurd, wordt het bedrag betaald aan de opleider.